Recensie 'The Florida Project'

Kleur bedriegt

Recensie 'The Florida Project'

Contrast is het sleutelwoord in The Florida Project, de nieuwe film van Tangerine-regisseur Sean Baker. Vlak buiten de poorten van Disney World houden de gelukzoekende bewoners van een verfomfaaid motel met moeite het hoofd boven water. Baker omarmt het perspectief van hun kinderen: alleen zij kunnen nog dromen van een betere toekomst.

Als de openingscredits in beeld verschijnen horen we Celebration, een gevierde dance-klassieker uit de jaren tachtig. Voor Moonee (een ontwapenende rol van Brooklynn Kimberley Prince) en twee van haar leeftijdsgenootjes is het leven een dagelijks feestje. Slurpend aan softijsjes wandelen ze over de paarskleurige stoepen rond het motel. Disney World is overal; de vele gift shops en de fleurige omgeving geven de kinderen de indruk dat ze in een droom leven. Hun wereld is er om te verkennen, ontdekken. Niets is onmogelijk en de toekomst is een regenboog.

Geld als reality check

De tragiek van dat kinderlijke perspectief openbaart zich al vroeg in de film. De sample van Celebration wordt abrupt afgekapt, waarna snel duidelijk wordt onder welke omstandigheden de moeder van Moonee haar wekelijkse huur moet betalen. Met veel bluf en een mondige attitude verkoopt Halley (een onervaren, maar daardoor juist pure Bria Vinaite) parfums aan schatrijke parkbezoekers. Moonee helpt haar een handje en neemt de asociale karaktertrekken van haar moeder geleidelijk over. In hun motelkamer nemen de twee selfies, terwijl luide hiphopmuziek klinkt en Moonee laat zien hoe goed ze kan twerken.

Maatschappelijk gevangen

Andrea Arnolds American Honey is op die momenten niet ver weg meer. Een moraal was daar onnodig en ongewenst, omdat de focus lag op een jongvolwassen meisje dat zelf voor een 'vrij' leven koos. In deze film verwacht je zo'n moraal eerder, omdat Halley duidelijk niet in staat is haar dochter verantwoordelijk op te voeden. Gelukkig is het echter de sympathie die in The Florida Project voorop staat. Sympathie voor het kind, maar zeker ook voor de moeder. Beiden zijn vooral ook slachtoffers. Slachtoffers van hun sociale positie, die zich opdringt als een noodlot waaraan geen ontsnapping mogelijk is.

Beperkte beschermer

Bij een motel voor kansarme Amerikanen verwacht je het stereotype van de kille huisbaas, de man die denkt in valuta en er niet voor terugschrikt dwarse bewoners buiten te zetten. Willem Dafoe speelt in The Florida Project zijn door en door menselijke tegenbeeld. Deze conciërge gunt zijn bewoners het beste in hun misère, maar op beslissende momenten staat hij net zo goed machteloos. Bobby dwingt Halley de realiteit van haar bestaan onder ogen te zien, maar tegelijk wil hij de getroebleerde moeder en haar Moonee beschermen. Hoe belangrijk zijn rol is wordt duidelijk als een pedofiel het terrein van het motel betreedt. In een aangrijpende sleutelscène wordt het gevaar onschadelijk gemaakt voordat de kinderen doorhebben dat er überhaupt gevaar is. Baker handhaaft het perspectief van Moonee, zowel letterlijk als figuurlijk: de camera bevindt zich vaak laag bij de grond, en de meest pijnlijke ontwikkelingen in de film worden enkel geïmpliceerd.

Andere ogen

Door de ogen van een kind kunnen sprookjes blijven bestaan. The Florida Project is een ontroerende ontdekkingstocht van dat verhullende perspectief. De film is ironisch, zoekt het audiovisuele contrast regelmatig op, maar de authenticiteit van de child gaze komt nooit in het geding. In het land van mogelijkheden mag vaker op deze manier in de maatschappelijke spiegel worden gekeken.

4 / 5

Trailer 'The Florida Project'

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesThe Florida Project (2017)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws