Recensie 'Spider-Man: Homecoming'

Itsy Bitsy Spider

Recensie 'Spider-Man: Homecoming'

Ze blijven maar komen, die Spidermanfilms. Na Tobey Maguire en Andrew Garfield stapt een nieuw acteur in Spidermans rood-blauwe pak, Tom Holland. Het grote verschil hier is dat het vermakelijke Spider-Man: Homecoming onderdeel uitmaakt van Marvel's Cinematic Universe en dat heeft helaas ook negatieve gevolgen.

Avenger in opleiding

Enkele jaren na zijn kleine heroïsche rol in Captain America: Civil War droomt student Peter Parker (een charismatische Tom Holland) er nog steeds van om bij de Avengers aan tafel te schuiven. Tony "Iron Man" Stark (Robert Downey Jr.) vertelt hem echter dat hij er nog niet klaar voor is. Peter loopt bij hem wel 'stage' en dat betekent vooral onbeduidende criminelen aanpakken. Hij loopt hierbij Adrian "The Vulture" Toomes (Michael Keaton) tegen het lijf, een crimineel in een mechanisch gevleugeld pak. Peter overlijdt bijna bij deze confrontatie, maar wordt gered door Stark. Zijn waarschuwingen brengen Peter echter niet op andere gedachten. Hij wil nu zijn waarde bewijzen door de gevleugelde Vulture te ontmaskeren.

Lichtvoetig

Na de zwaarmoedige sfeer van de twee Spidermanfilms met Garfield heeft Marvel Studios klaarblijkelijk besloten dat het weer tijd was voor wat lichtvoetigheid. De comic relief heerst in Homecoming, variërend van klasgenoot Michelle Jones' sarcastische opmerkingen, Peters nerdy vriend Ned tot de vertrouwde 'wisecracks' van Spiderman zelf. Een komisch hoogtepunt is de intimidatiemodus van Peters nieuwe hightech Spidey-pak die zijn stem enkele decibellen naar beneden trekt. Christian Bale in het kwadraat.

Gebrek aan diepgang

De humor is echter veel te aanwezig, een bekend probleem voor Marvel, zie ook Avengers: Age of Ultron. Deze overdaad aan humor is een symptoom van een groter probleem: gebrek aan diepgang. Homecoming is veel te 'licht'. Het drama (in zoverre dit aanwezig is) komt veel te laat op gang, the Vulture maakt weinig indruk (ondanks Keatons spannende acteerwerk) en om een of andere reden speelt de leeftijdloze Marisa Tomei nu Aunt May. De film heeft ook een opvallend hoog social justice- en multiculti-gehalte, van Melissa die ons even vertelt dat het Washington Monument gebouwd is door slaven tot het feit dat zo'n beetje elke etniciteit in beeld is. Gefeliciteerd Marvel, nu nog driedimensionale personages van ze maken. Marvels pogingen om in de marketing van de film Peters vriendenclub te vergelijken met The Breakfast Club is ook lachwekkend gezien het feit dat niemand echt uitgediept wordt. Dat maar liefst zes schrijvers aan het script gesleuteld hebben verklaart in ieder geval veel.

Marvel speelt wel leuk met verwijzingen naar de eerste Spider-Man met Maguire, maar deze knipogen maken ook meteen duidelijk waar het Homecoming aan ontbreekt: romantiek, heroïek, charme. Deze zijn bij vlagen aanwezig, maar het veel te gehaaste Homecoming is te druk bezig om Spiderman in Marvel's Cinematic Universe te proppen om echt een goede Spidermanfilm te zijn.

Er zijn momenten dat het raak is, dat de film in de buurt komt van wat de eerste Spider-Man zo aantrekkelijk maakt, zoals de aandoenlijke montage waarin Peter zich voorbereidt op het bal met Liz, op wie hij verliefd is. Sommige actiescènes zijn eveneens memorabel opgezet maar tegelijkertijd ook onoverzichtelijk door de donkere beeldvoering, snelle montage en het overbodige 3D. Homecoming laat qua inhoud en charme te wensen over, maar oogt technisch gezien niet onaardig en is leuk 'lightweight' vermaak. Niet meer, niet minder.

3 / 5

Spider-Man: Homecoming is nu te zien op:

Pathé Thuis Netflix Disney+ Viaplay Videoland Film1

Trailer 'Spider-Man: Homecoming'

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesSpider-Man: Homecoming (2017)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws