Recensie 'Only the Brave'

Door vuur verbonden

Recensie 'Only the Brave'

Regisseur Joseph Kosinski viel op door zijn visuele stijl in films als Tron (2010) en Oblivion (2013). Is hij in staat om zonder die visuele pracht een echt verhaal te vertellen en daarmee te overtuigen? Hij had de beschikking over een indrukwekkende cast en een talentvolle componist, maar levert dat ook een goede film op?

Only the Brave vertelt het waargebeurde verhaal van de Granite Mountain Hotshots. Een groep lokale brandweermannen die begint als de Prescott Arizona. Ze bestrijden natuurbranden door gecontroleerde branden te stichten om daarmee het overslaan van de brand te voorkomen. Dat is in het kort wat een hotshot doet.

Hotshots

Leider is Eric Marsh, bijnaam Supe (Josh Brolin), die ruim twintig jonge mannen in zijn team heeft. Het is een hechte club die door hun opoffering en harde werk om land en mensen te beschermen uiteindelijk toetreedt tot de wereld van de echte hotshots. Hiermee behoren ze tot de elite van de brandweer. De film focust zich op die strijd en op een paar hoofdpersonages uit het team. Naast Marsh en zijn vrouw Amanda (Jennifer Connelly) zijn dat Brendan McDonough, bijnaam Donut (Miles Teller), een jonge jongen met een drugsverleden en kersverse vader van een meisje. En Duane Steinbrink (Jeff Bridges), oud brandweerman en vriend van Eric en Amanda Marsh.

Goede opbouw

De film kent een rustige maar goede opbouw waarin enkele karakters goed worden uitgewerkt. Omdat het zo'n grote groep is, is het ondoenlijk om alle karakters even goed uit te werken, maar dat wordt volledig goed gemaakt in de scènes waarin de kameraadschap en broederschap de boventoon voeren. De groep lijkt in eerste instantie nogal stereotype en macho, maar zet een groep mannen bij elkaar in een beroepsgroep die grotendeels door mannen wordt uitgeoefend en dan krijg je dat vanzelf. De tagline van de film: "It's not what stands in front of you…it's who stands beside you" zegt daarmee alles.

Opoffering

Naarmate we de hoofdpersonages beter leren kennen zien we dat Marsh en McDonough meer gemeen hebben dan we in eerste instantie weten. Ook zien we dat het werk een wissel trekt op relaties en gezinnen. Een hotshot ben je immers 24/7. Omdat deze mannen veel met elkaar optrekken in levensgevaarlijke situaties ontstaat er een broederschap die de mannen verbindt.

Tragisch

De film volgt nauwgezet de bestaande gebeurtenissen. Enkele scènes en personages zijn toegevoegd voor dramatische en narratieve doeleinden. Omdat er door middel van het verhaal en karakterontwikkeling zo vakkundig is toegewerkt naar het einde van de film, de Yarnell Hill Fire, komt de climax extra hard aan.

Indrukwekkend

Componist Joseph Trapanese levert een effectieve maar mooie en sfeervolle soundtrack voor de film. Gelukkig zien we in de door de computer gegenereerde bosbranden toch nog iets terug van Kosinski's visuele stijl. Maar het is toch vooral Josh Brolin die volledig overtuigt in zijn rol van Marsh. Maar ook de rollen van Teller, Connelly en Bridges zijn allemaal even sterk. Het is een indrukwekkende film geworden.

De titel van de film verwijst naar de eerste woorden van een uitspraak van Dionysius van Halicarnassus, een Griekse auteur. Als je die opzoekt na het zien van de film dan besef je eens te meer dat we ontzettend veel respect en waardering voor alle brandweermannen moeten hebben.

4 / 5

Only the Brave is nu te zien op:

Pathé Thuis Prime Video HBO Max Videoland

Trailer 'Only the Brave'

Reacties   Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesOnly the Brave (2017)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws