Recensie 'The Gentlemen'

Testosteron tot op de plinten

Recensie 'The Gentlemen'

Regisseur Guy Ritchie maakt films voor mannen. Over echte mannen. Voor echte mannen. Stoere mannen die niet bang uitgevallen zijn. Die er lustig op los slaan, schieten en schelden. Zulke films dus. Maar The Gentlemen is ook zeker voor vrouwen geschikt.

De succesvolle expat

Als de geruchtenmachine op gang komt met het verhaal dat grootste wiethandelaar in Londen, de Amerikaan Mickey Pearson (Matthew McConaughey) met pensioen wil, zijn er vele kapers op de kust die maar wat graag zijn handel zouden overnemen. Het grote liegen en bedriegen begint dan, want wie belazert er nu wie?

Kleurrijke figuren

De film opent met Fletcher, een nogal dubieuze privédetective – een heerlijke rol van Hugh Grant, die hier nu eens niet de ideale schoonzoon speelt maar die nog wel zijn komische timing goed weet te gebruiken. Hij staat plots in het huis van Raymond, de rechterhand van Mickey (Charlie Hunnam) die hem liever ziet gaan dan komen. Met tegenzin laat hij hem zijn verhaal vertellen. Wij kijken mee en Ritchie leidt ons langs een bonte stoet aan kleurrijke figuren met geestige namen als Coach (Colin Farrell), Dry Eye (Henry Golding), Lord George (Tom Wu), Big Dave (Eddie Marsan) en Phuc (Jason Wong), die allemaal onderdeel uitmaken van Fletcher zijn verhaal. Het is echter zijn verhaal. Doel van Fletcher is om zoveel mogelijk geld op te strijken en anders maakt hij alles openbaar. De andere personages in de film hebben weer heel andere motieven die gaandeweg in de film duidelijk worden. Want dat het allemaal anders is dan we in eerste instantie zien zal snel duidelijk worden. Het verhaal hangt van complotten en intriges aan elkaar.

Door middel van snelle montage, dito camerawerk en een ingenieus script creëert Ritchie een film die perfect balanceert tussen actie en komedie. De Britse kleding (mooie pakken) en de strakke kapsels en baardjes en de typische Britse humor doen de rest. The Gentlemen is dan ook een ironische verwijzing naar de criminelen in pak. De film doet nog het meest denken aan de films uit zijn begintijd onder andere Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch en iets later RocknRolla.

Vrouwen

Vrouwenrollen zijn slechts bijzaak. Zo ook in The Gentleman waar ze op één hand te tellen zijn. De vrouwen dienen de mannen en zijn er slechts ter illustratie. De sterke vrouw achter Mickey is Rosalind (Michelle Dockery) en zij is met recht een sterk karakter in deze verder door mannen gedomineerde film.

Herschrijven van scènes

Tijdens het draaien van de film werden er nog volop teksten en scènes herschreven. Dit was een uitdaging voor de acteurs, maar het zorgt er wel voor dat er een paar ijzersterke oneliners en scènes in de film zitten. Vorig jaar maakte Ritchie een klein uitstapje met de liveaction-versie van Aladdin voor Disney. Ook maakte hij een verdwaalde romantische film, Swept Away, in de tijd dat hij met Madonna getrouwd was. Het was tevens een van zijn slechtste films. 'Schoenmaker, blijf bij je leest' is een spreekwoord dat hem past. Met The Gentlemen is Ritchie weer helemaal terug en levert hij zijn beste film sinds jaren af. Of je ervan houdt is een tweede maar de film is een bioscoopbezoekje meer dan waard.

3.5 / 5

The Gentlemen is nu te zien op:

Pathé Thuis Netflix HBO Max Videoland Ziggo

Trailer 'The Gentlemen'

Reacties   Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesThe Gentlemen (2019)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws