Recensie 'Ava'

Jessica Chastain als meedogenloze huurmoordenaar

Recensie 'Ava'
29 juli 2020 om 15:17

In Ava is Jessica Chastain te zien als meedogenloze huurmoordenaar van een geheime organisatie. Als een van haar opdrachten verkeerd afloopt wordt er op haar gejaagd in plaats van andersom.

Ava is een actiefilm zoals er al veel zijn gemaakt, toch haalt Chastain met haar uitstekende acteerwerk het niveau flink omhoog. Wel laat het verhaal wat betreft originaliteit te wensen over. Chastain speelt Ava, een huurmoordenaar en lievelingetje van haar handlanger. Als een afrekening voor Ava verkeerd afloopt door foutief doorgespeelde informatie gaat ze twijfelen aan haar baas. Niet ongegrond blijkt al snel: het hoofd van de geheime dienst is van plan haar om het leven te brengen in een poging zo alle sporen uit te wissen.

Van de hak op de tak

Mede daarom wordt door haar baas besloten haar op non-actief te stellen. Zogenaamd om haar de kans te geven te herstellen van de opdracht die verkeerd afliep. Het verhaal springt vervolgens nogal van de hak op de tak, iets wat de film niet ten goede komt. Zo besluit Ava terug te keren naar huis om familie op te zoeken. Al snel wordt duidelijk dat ze daar acht jaar geleden nogal abrupt vertrokken is. Haar zus is inmiddels verdergegaan met haar verloofde en haar moeder ligt in het ziekenhuis.

Scènes waarin Ava haar ex-verloofde te hulp schiet in een achter een dixi-toilet verscholen gokhal, een AA-bijeenkomst bijwoont en met haar moeder haar slechte relatie met haar vader bespreekt wisselen elkaar af. Het is voor de kijker lastig te volgen in hoeverre deze losse verhaallijnen bijdragen aan het grotere geheel.

De actiescènes zijn duidelijk een belangrijk aspect van de film. Met name het gevecht tussen Ava en Simon (Colin Farrell) is indrukwekkend te noemen. Aan Chastain wordt verder niet de ruimte geboden de beweegredenen van haar personage goed naar voren te brengen, ook de andere personages ontbreekt het aan diepgang.

MeToo

Ava werd in eerste instantie geregisseerd door Tate Taylor en geschreven door Matthew Newton. Laatstgenoemde zou de film in eerste instantie ook regisseren. Daar kwam al snel kritiek op toen bleek dat er een aantal aanklachten tegen hem waren ingediend wegens huiselijk geweld. In een zaak aangespannen door zijn toenmalige vriendin bekende hij schuld. Saillant detail is dat de oorspronkelijke titel van de film Eve was. Wellicht heeft de naamswijziging iets te maken met de wissel van regisseurs.

Chastain, toentertijd een van de gezichten van de #MeToo-beweging werd hypocriet bevonden omdat ze zich niet uitsprak over de kwestie. Uiteindelijk trok Newton zich terug als regisseur, als schrijver is hij nog wel aan het project verbonden. Naast Chastain en Farrell zijn ook John Malkovich en Geena Davis in de film te zien.

3 / 5

Ava is nu te zien op:

Pathé Thuis (€ 4,99+)

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesAva (2020)

Lees ook:

Meer

Trailer 'Ava'

Reacties


Meer recensies


Nog meer recensies

Bekijk ook: Netflix Prime Video Videoland Pathé Thuis Disney+ CineMember Cinetree