Recensie 'Six Minutes to Midnight'

Loyaliteit boven waarheid

Recensie 'Six Minutes to Midnight'
16 februari 2021 om 14:17

In deze spannende spionagefilm volgen we de laatste zeventien dagen voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog. Thomas Miller (Eddie Izzard) krijgt een baan als docent Engels aan het Augusto-Victoria college, een privéschool in Zuid-Engeland voor dochters van hooggeplaatste nazi-officieren. Six Minutes to Midnight (2020) is een imposant verhaal over individuele drijfveren en collectieve belangen. Vanuit een moreel besef ontstaat de vraag: hoe beoordeel je iemand als goed of slecht?

Het thema waarheid staat in deze film centraal: wat is de waarheid en wie is er te vertrouwen? En wat betekent waarheid als je als undercover agent werkzaam bent om een groter doel te dienen? Zo is Miller moeilijk te doorgronden, maar hij is niet de enige. Schoolhoofd Miss Rocholl (Judi Dench) heeft op het eerste gezicht totaal geen afkeer van het nazi-gedachtegoed, al doet ze dat zelf af als affiniteit en liefde voor de scholieren die ze liefdevol 'meisjes' noemt. Docente Ilse Keller (Carla Juri) is vanaf het begin een vaag personage: haar gedrag verraadt dat ze meer weet dan ze laat blijken.

Ideeën

Hoewel de school ver weg gelegen is van de wereld van dreigend geweld, is ze een symbolische voorbode voor de duistere toekomst. Er heerst een strak regime. De meisjes leren diverse talen en er is veel aandacht voor sport: een gezonde geest behoort immers in een gezond lichaam. Die gezonde geest bestaat met name uit de normen en waarden van de Hitlers league van Duitse meisjes, oftewel de jongerenbeweging binnen de nazi-partij. Als kijker wordt je op een dwaalspoor gebracht. Is Miller, zoon van een Britse moeder en Duitse vader, een spion of toch niet?

Al tijdens Millers eerste dagen op school wordt hij maar liefst vier keer geattendeerd op de vorige docent Engels, die onder vage omstandigheden verdween. Deze docent, meneer Weatley (Nigel Lindsay), wordt later dood gevonden door Gretel (Tijan Marci) als de meisjes sportoefeningen doen aan de zee. Gretel is een einzelgänger. Ze is een stil meisje en slaapt apart van de andere meisjes. Je weet dat zij later een belangrijke rol zal vervullen.

Vlucht

Regisseur Andy Goddard brengt een verhaal met verrassende elementen. Als kijker wordt je meegezogen in enerzijds een locatie van onbezorgdheid (de privéschool gelegen aan de Zuid-Engelse zee) en anderzijds de dreiging van een oorlog. Tussen deze twee werelden vangen we een glimp op van het alledaagse leven aan de Britse badplaats Bexhill-on-Sea, waar mensen genieten van een ontspannen dagje uit. Het contrast kan bijna niet groter zijn.

Na een voorval buiten de school wordt Miller verdacht van moord en slaat hij op de vlucht. Langzaam komen de twee werelden van onbezorgdheid en dreiging samen. De scène aan de zee, waar de meisjes 's nachts wachten op een vliegtuig dat hen naar Duitsland brengt is, mede dankzij het geluid en camerawerk, indrukwekkend. Als kijker voel je de spanning als Ilse haar pistool op Gretel richt, de andere meisjes in angst en verwarring toekijken en Miller gewond op de grond ligt. En dan blijkt de stille onopvallende scholier op een cruciaal moment een stuk heldhaftiger te zijn dan iedereen voor mogelijk had gehouden.

Een van de lijfspreuken van Augusto-Victorie is "vertrouwen en volharding", of zoals Miss Rocholl aan Miller uitlegt: "Hail Victorie? There is nothing to be won here". Oftewel: een oorlog heeft geen winnaars. Een indringende film over hoop in barre tijden.

3.5 / 5
Six Minutes to Midnight (2020)
5.7

Six Minutes to Midnight is nu te zien op:

Netflix PathĂ© Thuis (€ 4,99+) Ziggo (€ 4,99+)
Beeld: Still 'Six Minutes to Midnight' via TMDb

Meer over:

Films Video on demand Pathé Thuis Recensies VOD-tips Pathé Thuis-tipsSix Minutes to Midnight (2020)

Lees ook:

Meer recensies

Trailer 'Six Minutes to Midnight'

Reacties


Meer recensies


Nog meer recensies