Recensie 'Ferry'

Van rechterhand naar topcrimineel

Recensie 'Ferry'

Na twee succesvolle seizoenen van de serie Undercover (2019–2022) kon een prequel over Ferry Bouman natuurlijk niet uitblijven. Is het de makers gelukt een geloofwaardig en spannend verhaal neer te zetten?

Bij aanvang van het eerste seizoen van Undercover zien we dat Ferry (Frank Lammers) volop in de pillen zit en al een grote jongen is. Maar wat we niet weten, is hoe Ferry opklom in de wereld van de misdaad. Dat verhaal begint in 2006 als hij voor crimineel en hasjbaron Brink (Huub Stapel) werkt en langzaamaan zijn rechterhand wordt. Als de bende op een dag wordt overvallen en de zoon van Brink levensgevaarlijk gewond raakt, wil Brink maar één ding: wraak. De sporen wijzen naar een groepje Brabanders en Ferry wordt op pad gestuurd om de daders te vinden en op te ruimen. Met enige tegenzin vertrekt hij naar zijn geboortestreek omdat het hem ook confronteert met zijn zus Claudia (Monic Hendrickx), met wie hij een moeizame verstandhouding heeft. Ook zijn zwager Johan (Raymond Thiry), ziet hij weer. Maar de ontmoeting met buurvrouw Daniëlle (Elise Schaap) doet hem wankelen en brengt hem in de problemen. Ook wordt de loyaliteit van Ferry flink op de proef gesteld.

Voelt als vanouds

Wat regisseur Cecilia Verheyden goed doet, is aan het begin van de film de vaart erin te gooien. Je zit er als kijker meteen in en je hebt gewoon zin om te zien hoe het Ferry vergaat. Verheyden, die eerder al een aantal afleveringen van seizoen 2 op haar rekening nam, kent haar hoofdpersonages Ferry en Daniëlle door en door. En dat zie je terug in de film. Het voelt als vanouds en doet ons gelijk denken aan seizoen 1 waarin Ferry en Daniëlle een stel zijn. Maar ook nieuwkomer Stapel weet een geloofwaardige crimineel neer te zetten. Hij speelt hem overtuigend zonder over de top te spelen. Ook zien we Johan (Raymond Thiry) terug, de latere rechterhand van Ferry. We zien ook zijn verleden. Johan is samen met Claudia, de zus van Johan. Voor de kijkers van de serie Penoza is het misschien even schakelen om ze niet te zien als Carmen en Luther maar als Johan en Claudia in Ferry. Hoe goed Monic ook in Penoza is, hier overtuigt ze toch minder als de zus van Ferry. Naast Schaap, Stapel en Lammers zien we ook leuke bijrollen van Maarten Heijmans als Rico en Yannick van de Velde als Lars van Marken.

Liefelijk en hard

We zien Lammers zuchtend en steunend door het beeld gaan maar hij weet tegelijkertijd ook een charismatische maar ook keiharde Ferry neer te zetten. Liefelijk zijn de scènes met Daniëlle maar hard en rauw zijn de scènes waarin hij eigenhandig achter de overvallers aangaat. Verheyden weet er zowel vaart als rust in te brengen, maar ook de nodige humor. Samen met een goed script is de film meer dan geslaagd. Ook zeker als prequel, die goed te kijken is voor de kijkers die Undercover nog niet gezien hebben. En tegelijkertijd is het een mooi opstapje naar de serie. Voorlopig hebben wij nog niet genoeg van Ferry en Undercover.

4 / 5

Ferry is nu te zien op:

Netflix

Trailer 'Ferry'

Beeld: Still 'Ferry' via Netflix / NyklyN

Reacties

Deel dit artikel

Meer over:

Video on demand Films Netflix RecensiesFerry (2021)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws