Recensie 'Army of Thieves'

Dieter en de Ring-cyclus

Recensie 'Army of Thieves'

Uitgerekend het minst interessante karakter Dieter Ludwig uit Army of the Dead krijgt een eigen film in de vorm van een prequel. In Army of Thieves (2021) heet hij nog Sebastian met een niet uit te spreken achternaam (wat als 'running gag' door de film zit) en staan we aan het begin van de zombie-uitbraak zoals we die zagen in de door Zack Snyder geregisseerde Army of the Dead (2021). Is deze prequel overbodig of toch niet?

Hoewel Snyder nog wel uitvoerend producent is en de karakters bedacht, neemt Matthias Schweighöfer - die de rol van Sebastian in de film speelt - de regie van hem over. Dat doet hij niet voor het eerst. In zijn thuisland Duitsland heeft hij al vier films geregisseerd samen met Torsten Künstler, die begon als regie-assistent maar nu zelf regisseert. Schweighöfer regisseerde ook een aantal afleveringen van de Amazon-serie You Are Wanted (2017–2018).

Vier legendarische kluizen

Army of Thieves opent met een YouTube-video die Sebastian net gemaakt heeft en daarmee het verhaal inluidt. Slotenmaker Hans Wagner maakte lang geleden vier kluizen. Eén voor elke opera van Richard Wagners legendarische Ring-cyclus. Waar die kluizen zich nu bevinden, is een groot raadsel. Maar zijn video wekt in ieder geval de aandacht van één iemand en die nodigt hem uit voor een ondergrondse kluizenkrakers-wedstrijd. Die wint hij natuurlijk en dan blijkt al snel dat hij niet voor niets is uitgenodigd.

Zijn saaie leventje als bankmedewerker is snel verleden tijd als hij gerekruteerd wordt door Gwendoline (Nathalie Emmanuel) – het meest bekend van haar rol in Game of Thrones (2011–2019) – die hem nodig heeft om een team te formeren en de kluizen te kraken en leeg te halen. Dat team bestaat uit hacker Korine (Ruby O. Fee), chauffeur Rolph (Guz Khan) en stoere man en liefje van Gwendoline, Brad Cage (Stuart Martin). Misschien denk je ook meteen aan Wolverine als hij wordt voorgesteld. Het onwaarschijnlijke team gaat meteen aan de slag terwijl ze op de hielen worden gezeten door Interpol-agent Delacroix (Jonathan Cohen). Omdat de rest van de wereld bezig is met de naderende zombie-uitbraak in de VS, heeft het team in Europa alle tijd en kans om de kluizen te kraken.

Irritante goedsul

Omdat deze film zich ver voor de zombie-uitbraak afspeelt heeft het weinig te doen met Army of the Dead. Sporadisch wordt er aan gerefereerd door middel van beelden of tekst. Daardoor is het een totaal andere film geworden die veel beter aansluit bij het hoofdpersonage. Namelijk de nogal irritante maar onbedoeld grappige Sebastian (dat speelt Schweighöfer wel goed), de sullige bankmedewerker die geobsedeerd is door kluizen. Pas aan het einde komt de film samen met Army of the Dead.

Onlangs kondigde Snyder naast een anime-serie ook een sequel aan van Army of the Dead. Te verwachten is dat enkele karakters uit Army of Thieves daarin terug zullen keren.

Army of Thieves is eigenlijk een heerlijke heist-film geworden die het meer moet hebben van de humor dan van een verhaal. De film is vlot en snel gemonteerd en bevat naast de humor ook wat actie. Het verhaal is net als Army of the Dead ondergeschikt maar erg vermakelijk. En dus ook prima als losstaande film te bekijken. Daar waar zijn voorganger nog te lang was, is deze qua speelduur net goed.

3 / 5

Army of Thieves is nu te zien op:

Netflix

Trailer 'Army of Thieves'

Beeld: Still 'Army of Thieves' via TMDb

Reacties

Deel dit artikel

Meer over:

Films Video on demand Netflix RecensiesArmy of Thieves (2021)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws