Recensie 'To Leslie'

Rauwer en intenser dan dit, wordt het niet

Recensie 'To Leslie'

Regisseur en producent Michael Morris baseert zijn film To Leslie (2022) op het script van schrijver Ryan Binaco dat losjes is gebaseerd op de ervaringen met zijn eigen, inmiddels overleden moeder. Daarin speelt Andrea Riseborough Leslie, een alleenstaande moeder in Texas, die in de loterij ruim $200.000 wint. De verjaardagsdatum van haar zoon, James, leverde haar het winnende lot op. We horen haar in extase schreeuwen dat ze nu een goed leven kan leiden voor haar zoon en haarzelf. Haar dromen zullen uitkomen maar vooral haar zoon zal een beter leven krijgen.

Aan lager wal

Zes jaar later zien we een aan lager wal geraakte Leslie. Ze heeft haar fortuin erdoorheen gejaagd met drank en drugs en ze heeft James in de steek gelaten. Scheldend en tierend wordt ze een motel uitgezet en in wanhoop belt ze haar inmiddels volwassen zoon, die haar even later komt ophalen. Ze mag bij hem blijven wonen. Op één voorwaarde: geen drank. Maar de drang is sterker dan de geest en binnen de kortste keren zit ze weer aan de drank. Uiteindelijk komt ze bij vrienden terecht, die haar tijdelijk onderdak bieden. Dit stel heeft destijds haar zoon James opgevangen. Het wordt een lange weg die Leslie zal moeten bewandelen om nuchter te worden. Ook zal ze vele vooroordelen en beschuldigingen moeten trotseren eer ze daar is. De mensen die destijds, van haar geld, mee feest vierden en profiteerden, kijken haar nu met de nek aan.

De Oscargenomineerde Britse Riseborough speelt hier de sterren van de hemel. Ze heeft zich de Texaanse tongval geheel eigen gemaakt. In een totale metamorfose en in een bijna 'method-acting' prestatie, zet ze weergaloos een verslaafde jonge moeder neer. Ze hoopte met het geld een beter leven te krijgen, maar was niet opgewassen tegen alles wat daarbij kwam kijken. Haar nominatie was nog wel omstreden omdat de wijze waarop in strijd zou zijn met de regels van de Academy. De vrouw van regisseur Morris had bekende Hollywoodsterren benaderd om de film te bekijken en gevraagd een oordeel uit te spreken over haar acteerwerk. In strijd of niet, haar rol is zeker Oscarwaardig.

Kern van het verhaal

De kern van het verhaal zit in de kans die ze krijgt van motel-eigenaar Sweeney (Marc Maron) - in een geweldige rol - die haar vrij impulsief een schoonmaakbaan aanbiedt. Hij heeft met haar te doen en probeert haar weer op het rechte pad te krijgen. Dat levert een paar mooie scènes op en fijne dialogen. Het is treurig om te zien wat ze zichzelf aandoet. Hoe ze zich opmaakt voor de avond en steeds meer dronken wordt. Hoe diep ze ook gezonken is, ergens heb je met haar te doen. Hoe rauw en realistisch de film ook is en hoe goed een ieder ook acteert, de speelduur van twee uur zit de film wel in de weg. Op een gegeven moment begint de film wat te slepen en duren sommige passages net even te lang. To Leslie is een Indie-film pur sang die heel goed laat zien wat trauma en verslaving met een mens kan doen. In alle omstandigheden denkbaar.

3.5 / 5

To Leslie is nu te zien op:

Pathé Thuis Picl

Trailer 'To Leslie'

Beeld: Still 'To Leslie' via Filmdepot

Reacties   Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesTo Leslie (2022)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws