Recensie 'Wellmania'

Meer dan een prima tussendoortje wordt deze Netflix-serie niet

Recensie 'Wellmania'

Het lijkt tegenwoordig een hype: cleansen, overmatig sporten, vasten en andere bizarre diëten. Wellmania (2023– ) is de Netflix-serie die een geniaal antwoord moet leveren. Het leven van de Australische Liv Healy (Celeste Barber) ziet er goed uit, maar haar gezondheid laat haar in de steek. In acht afleveringen zien we hoe de culinaire journalist haar leven weer op de rit probeert te krijgen. Toch gaat dat niet zo makkelijk als Liv voor ogen heeft.

Liv Healy krijgt de kans van haar leven als ze wordt gevraagd als jurylid voor een kookprogramma. Ze heeft inmiddels een behoorlijke status als restaurantcriticus en schrijfster en doet er alles aan die te behouden. Wanneer Liv vanuit New York naar Australië vertrekt om familie op te zoeken, wordt haar tas – inclusief greencard – gestolen. Als ze ook niet door de medische keuring komt, lijken haar dromen in Amerika in duigen te vallen. In de dagen die volgen doet Liv er alles aan om gezonder te leven om terug te kunnen keren naar haar werk in Manhattan.

Origineel verhaal

Met deze verhaallijn is Netflix redelijk origineel binnen het gebruikelijke aanbod aan komedie en romance. Dat heeft de streamingdienst allemaal te danken aan het gelijknamige boek van Brigid Delaney. Wellmania doet met deze invalshoek een ambitieuze poging de draak te steken met de populaire hypes, maar weet daar binnen acht korte afleveringen niet in te slagen.

Egocentrisch personage

Het is verfrissend hoe Liv wordt neergezet als 'gewone vrouw' van eind dertig. Het is een vermakelijk oogpunt, want het personage laat goed zien dat ook zij (en niet alleen tieners) het leven soms niet helemaal op de rit hebben. Komedie-actrice Celeste Barber heeft deze rol dan ook naadloos in de vingers.

Daarmee is dan ook alles gezegd over het hoofdpersonage. Liv heeft een egoïstische persoonlijkheid, waardoor het voor de kijker acht afleveringen flink doorbijten is. Ze kan alleen maar over haarzelf praten, waardoor kijkers snel klaar zullen zijn met het personage. Voor sterke karakterontwikkeling hoeft de kijker niet te beginnen aan Wellmania, want échte groei maakt Liv nooit echt door. Dat is jammer voor een serie die volledig gefocust is op mentale en fysieke ontwikkeling.

Vermakelijke verhaallijnen

Gelukkig betrekt Netflix wel een aantal andere personages bij het verhaal die de irritante karaktertrekjes van Liv enigszins compenseren. Broer Gaz heeft moeite met zijn liefdesleven wanneer zijn bruiloft met zijn vriend dichterbij komt. Beste vriendin Amy probeert intimiteit terug te brengen in haar relatie, maar faalt hier gigantisch in. Livs moeder weet niet goed wat ze wil in het leven nu haar pensioen nadert. Het zijn vermakelijke verhaallijnen waar de kijker meer van verdient in Wellmania.

Luchtige materie

De nieuwste aanwinst in het Netflix-aanbod is een prima tussendoortje voor kijkers die luchtige materie zoeken, maar meer dan dat wordt Wellmania niet. De serie is op enkele momenten zeker grappig door de vele absurde momenten en het voelt ook verfrissend aan binnen het huidige Netflix-landschap. Het is daarentegen zonde dat de serie de focus te veel legt op een egocentrisch hoofdpersonage en daarmee de essentie van het originele verhaal volledig mist.

2.5 / 5

Wellmania is nu te zien op:

Netflix (1 seizoen)

Trailer 'Wellmania'

Beeld: Still 'Wellmania' via Netflix

Reacties

Deel dit artikel

Meer over:

Video on demand Series Netflix RecensiesWellmania (2023– )

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws