Recensie 'What We Did on Our Holiday'

Disfunctioneel gezin in de Schotse Hooglanden

Recensie 'What We Did on Our Holiday'

Andy Hamilton en Guy Jenkin, twee schrijvers en producenten die samen verantwoordelijk zijn voor de BBC-komedie Outnumbered slaan de handen ineen voor deze oorspronkelijke tv-film van de BBC. Deze komedie laat maar weer eens zien hoe grappig de Britten kunnen zijn.

Doug (David Tennant, Doctor Who) en Abi (Rosamund Pike, Gone Girl) vertrekken met hun drie excentrieke kinderen naar de Schotse hooglanden om de verjaardag van opa (Billy Connely, The Man Who Sued God) te vieren. Ondertussen proberen Doug en Abi hun aanstaande scheiding verborgen te houden. Wanneer opa en de kleinkinderen vlak voordat het feest begint nog steeds niet terug zijn van een middagje strand, is de chaos compleet.

Connely op zijn best

Niet de aanstaande scheiding maar opa vormt de spil van het verhaal. Connely, die de meesten zullen kennen als de Schotse stand-up comedian met zijn snoeiharde grappen, speelt zijn rol hier mooi ingetogen maar wel met de nodige humor. Hij kijkt nog het meest uit naar zijn tijd met de drie kleinkinderen terwijl de rest van de familie druk bezig is met het grote verjaardagsfeest en met ruziemaken. Zo heeft hij over ieder familielid wel een mening, maar, zo leert hij de kinderen, laat iedereen in zijn waarde. We zijn allemaal vreemd maar uiteindelijk als het einde nabij is - opa is stervende aan kanker - doet het er allemaal niet meer toe.

Van bewezen formule naar filmconcept

Hun meest succesvolle komedieserie Outnumbered, die 5 jaar bij de BBC te zien was, was de opmaat naar deze speelfilm. Producent David M. Thompson, die lang met ze gewerkt had, moedigde hen hierin aan. De focus zou weer op een gezin komen te liggen. Na 2,5 jaar schrijven en herschrijven wilden ze dezelfde aanpak hanteren als voorheen, met een speciale focus op de kindacteurs en een cast die of bekend was met hun werkwijze of bereid was daarin mee te gaan. Tennant en Pike zijn acteurs waar producent Thompson en medeproducent Winch eerder mee gewerkt hebben.

Zoektocht naar kindacteurs

De casting van de kinderen was een lastig en intensief proces maar dat is goed gelukt. Omdat de twee regisseurs heel los en naturel werken moesten ze daar ook de juiste kinderen bij vinden. Dat is goed gelukt. Harriet Turnbull als de jonge Jess was een schot in de roos. Het meisje is zo schattig maar tegelijk ook zo grappig. Het is tevens haar eerste rol. Bobby Smallridge als Mickey en Emilia Jones als Lottie zijn kinderen met meer ervaring maar ze zijn uitermate geschikt voor deze rol.

Hartverwarmende komedie

Tegen de achtergrond van de prachtige Schotse natuur is de uitkomst vooral dat na de onverwachte wending aan het strand de kinderen het meest volwassenen zijn en dat hun ouders uiteindelijk inzien dat ze zich de hele tijd als kleuters gedragen hebben. What We Did on Our Holiday is een echt Britse komedie geworden met soms heerlijke zwarte humor, maar waarin ook plaats is voor een hartverwarmend verhaal.

3.5 / 5

What We Did on Our Holiday is nu te zien op:

Pathé Thuis Prime Video CineMember

Trailer 'What We Did on Our Holiday'

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesWhat We Did on Our Holiday (2014)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws