Recensie 'Loving'

Als liefde strafbaar is

Recensie 'Loving'

In een tijd van gelegaliseerde homohuwelijken en groeiende positieve aandacht voor het begrip gender is Loving een dolkstoot uit een recent verleden. Terug in de jaren vijftig zien we hoe Richard en Mildred Loving in de racistische wetgeving van het toenmalige Amerikaanse rechtssysteem één misdaad begaan: ze houden van elkaar. De laatste film van Jeff Nichols (Mud, Midnight Special) is een oefening in filmische degelijkheid, maar zal door het tijdloze liefdesverhaal een breed publiek aanspreken.

Trouwen doen ze in 1958 in Washington D.C., omdat interraciale huwelijken in hun conservatieve thuisstaat Virginia niet toegestaan zijn. Terug op het idyllische platteland zet hij (Joel Edgerton) de eerste stappen richting de realisatie van zijn droom: een eigen huis en een vredig bestaan voor hem en zijn vrouw (Ruth Negga). Dat toekomstideaal wordt wreed verstoord als Richard en Mildred 's nachts van hun bed worden gelicht door de lokale deputy (Marton Csokas). Veroordeeld voor hun criminele samenzijn worden de Lovings voor de keuze gesteld een jaar in de gevangenis door te brengen of voor minimaal 25 jaar de staat te verlaten. Aangezien Mildred een neef heeft wonen in Washington D.C., verhuizen de twee geliefden in januari 1959 naar de plaats waar hun huwelijk een paar maanden eerder werd verzegeld.

Historische rechtszaak

Vier jaar later, in 1963, zet een brief van Mildred Loving aan de toenmalige wettelijke adviseur van de Amerikaanse overheid, Robert F. Kennedy, een historische rechtszaak in gang. De Lovings worden doorverwezen naar een burgerrechtenadvocaat in Washington, en mogen na initiële tegenslagen voor het lokale gerecht uiteindelijk voorkomen bij het hooggerechtshof. Op 12 juni 1967 besluit het hooggerechtshof tot een historische opschorting van de interraciale wetgeving.

Symbool tegen wil en dank

De periode waarin de rechtszaak van de Lovings zich afspeelt, doet een uitgebreide impressie van de burgerrechtenbeweging en de sociale onrust van de jaren zestig vermoeden. Verwacht daarvan niet al te veel: op wat tv-beelden van Martin Luther King na ligt de nadruk op de lotgevallen van de Lovings zelf. Sterk is wel een zinspeling op de manier waarop de media in de strijd voor gelijke rechten iconen maakte van doodgewone mensen die daar helemaal niet op zaten te wachten. Terwijl Edgerton en Negga op een bank in de huiskamer liggen, hun gezichten duidelijk beroerd door onderhuidse emoties, maakt een fotograaf van het blad Life (Michael Shannon) foto's.

Routineklus

Het is jammer dat de bravoure in Loving beperkt blijft tot dat soort details. Iedere mogelijke spanning is subtiel getackeld in Nichols' vertelling. De cinematografie is gevangen in een warm kleurenfilter dat afbreuk doet aan de rauwe en onzekere tijd waarin de film zich afspeelt. Het conflict tussen de Lovings en de staat blijft erg gematigd, de slachtofferrol die met name Edgerton aanneemt is onbegrijpelijk in het licht van de compleet verwerpelijke wijze waarop hij en zijn vrouw worden behandeld. Duidelijk is dat Loving vorm heeft gekregen als een filmisch equivalent van de eerdere documentaire (The Loving Story, 2011) over het verhaal van Richard en Mildred Loving. De sterke acteerprestaties in deze biografische hervertelling verdienen lof, maar door de keuze voor een routineuze aanpak ontbreekt het de film aan durf, conflict en ambiguïteit.

3 / 5

Loving is nu te zien op:

Pathé Thuis

Trailer 'Loving'

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesLoving (2016)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws