Recensie 'Before I Fall'

Groundhog Day in young-adultsferen

Recensie 'Before I Fall'

Wat als je dezelfde dag steeds weer opnieuw zou beleven? Die intrigerende vraag stond aan de basis van Groundhog Day (1993), een klassieke romantische komedie over een chagrijnige weerman met liefdesissues. Naar de young-adultroman van Lauren Olivier is er nu Before I Fall, een highschooldrama dat het concept van cyclische tijd gebruikt om in te gaan op de grote vragen van het (tiener)leven.

Centraal staat Samantha Kingston (Zoey Deutsch), een scholiere die haar leven vult met de juiste feestjes, de laatste mode en het gezelschap van de sociale tienerelite. Op de ochtend van Valentijnsdag (hier 12 februari) wordt Samantha opgepikt door de karakteristieke Prom Queen en leider van de roedel (Halston Sage), die daarna met de auto ook nog de huizen van twee trouwe volgers (Cynthia Wu, Medalion Rahimi) aandoet. Eenmaal op school speculeert het viertal over de hoeveelheid geheime aanbidders die via rode rozen onthuld zal worden, ervaart Samantha de sociale druk van (seksuele) ontgroening en lijdt het buitenbeentje van de school (Elena Kampouris) onder de verbale aantijgingen van de statusgerichte dames.

Straf van mythische proporties

Er is (letterlijk) een openbaring nodig om Samantha het licht te laten zien. In Before I Fall geen ontbrekende moraal; Samantha's egoïsme en focus op statussymbolen weerhouden haar ervan in te zien wat echt belangrijk is. De kernachtige karakterontwikkeling van Deutsch' personage zit subtiel verpakt in de les die het begin van haar schooldag inluidt. Een jonge docent (Diego Boneta) vertelt over Sisyphos, een figuur uit de Griekse mythologie, die als straf voor het uitdagen van de goden tot aan het einde der tijden een rotsblok tegen een berg moest duwen. Samantha is Sisyphos: ze leeft zonder zelfreflexie, met oog voor zichzelf en weinig aandacht voor de behoeften van anderen. Haar straf is een openbaring die de regels van lineaire tijd veronachtzaamt: steeds opnieuw wordt Samantha wakker op die bewuste Valentijnsdag.

Girl in the mirror

Op een wat kunstmatige manier vindt een wél sterk en authentiek acterende Deutsch nu geleidelijk haar weg in het leven. Regisseuse Ry Russo-Young (Nobody Walks, speciale juryprijs op Sundance) en scenariste Maria Maggenti leggen hun boodschap van verandering en moreel zelfbewustzijn er net iets te dik bovenop: wat je vandaag doet telt, en de keuzes die je maakt kunnen je een compleet ander mens maken. Toch is die boodschap wel waardevol in het licht van de beoogde doelgroep. Op geloofwaardige wijze schetst Before I Fall welke gevolgen uitsluiting kunnen hebben voor diegenen die in highschool-setting niet tot de top van de sociale ladder behoren. Ook neemt de film een loopje met de kenmerkende tegenstelling tussen de cool kids en de losers.

Herhaling als handelsmerk

Audiovisueel had deze degelijke bijdrage aan het young-adultgenre best wat meer durf mogen tonen. De in regen en mist gehulde bossen van Noordwestelijk Canada zorgen voor sfeer, maar maken de cinematografie doorgaans ook grauw en onaantrekkelijk. De soundtrack staat daarnaast vol met toepasselijke maar kleurloze popliedjes. Gelukkig kijkt de film alsnog prettig weg. Onder de cast geen negatieve uitschieters, en Russo-Young weet te voorkomen dat het in potentie logischerwijs repetitieve verhaal gaat slepen. Ondanks een opgelegde moraal en een weinig origineel script zakt Before I Fall nooit door de ondergrens. Een beloftevolle Deutsch gaat voor in een zoektocht naar identiteit waarmee veel tieners zich zullen kunnen identificeren. Clichématig, maar wel oprecht.

3 / 5

Before I Fall is nu te zien op:

Pathé Thuis (€ 2,99+) Videoland

Trailer 'Before I Fall'

  Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesBefore I Fall (2017)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws