Recensie 'Het zit in mijn Hart'

Prachtige productie met een groot hart

Recensie 'Het zit in mijn Hart'

"Gehandicapt zijn is ook gewoon iets wat bij het leven hoort." Dat zijn de wijze woorden van een van de centrale figuren in Het zit in mijn Hart (2022), de nieuwe film van Saskia Boddeke. De film draait om Theatergroep Kamak, een toneelgezelschap dat bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking. We volgen de groep in een periode waarin ze toewerken naar hun eerste film, en krijgen we ook stukken uit dit fantastisch geproduceerde project te zien.

Docu én fictie

De film bestaat dus uit twee onderdelen, die elkaar afwisselen. Het ene deel is redelijk recht door zee en volgt de acteurs achter de schermen van de film, vooral tijdens de repetities. De spelers komen aan het woord en vertellen over wie ze zijn en over hun relatie met acteren. De andere helft van de film is het eindresultaat van het harde werk van de Kamak-groep: een prachtig aangekleed kostuumdrama vol emotie. De twee delen van de film zijn knap in elkaar gemonteerd en vullen elkaar uitstekend aan. De cinematografie was in handen van twee verschillende teams, en de verschillende stijlen vullen elkaar goed aan en versterken elkaars sterke punten.

En dat zijn er nogal veel! Boddeke weet in haar film zowel de kwetsbaarheid van haar bevlogen acteurs te laten zien, maar toont ze ook in volle glorie in de professionele film die ze samen maken. De hoofdrolspelers komen in de repetitie vrijwel allemaal aan het woord en vertellen openhartig over hun liefde voor acteren, maar ook over hun hobby's, lievelingsknuffels en wat ze dit weekend graag zouden doen. Ze hebben het hart op de tong en af en toe de ziel onder de arm en dat resulteert in prachtige one-liners en onverwachte wijsheden.

Indrukwekkende set

Ondertussen krijgen we een kijkje achter de schermen van de productie van een film, wat op zichzelf al interessant is. De toneelgroep is bezig met een verfilming van het zeer theatrale stuk Furia, een verhaal vol geweld, woede en minachting - niet het minste project. Voor het decor, de schmink en de kostuums zijn kosten noch moeite gespaard: alles ziet er waanzinnig mooi uit. Zo mooi, dat de acteurs af en toe vergeten dat de wereld waarin ze zich begeven niet echt is. "Spannend hè!", fluisteren ze onder de indruk tegen elkaar vanuit coulissen tijdens een van de belangrijkste scènes. "Het is allemaal voor de film." "Gelukkig wel."

Multidisciplinair pareltje

Boddeke heeft met Het zit in mijn Hart een uitstekend documentaire-onderwerp met een stukje meeslepende fictie gecombineerd. De film is oprecht, lief en zeer gelaagd, ziet er goed uit en zit bovendien vol humor. Ze neemt haar personages serieus en geeft ze hun eigen podium, maar drukt ook haar eigen stijlvolle stempel op het eindresultaat. Kortom: een fantastische film.

4.5 / 5

Het zit in mijn Hart is nu te zien op:

Picl

Trailer 'Het zit in mijn Hart'

Beeld: Still 'Het zit in mijn Hart' via Filmdepot

Reacties   Volg ons op Google Nieuws

Deel dit artikel

Meer over:

Bioscoop Films RecensiesHet zit in mijn Hart (2022)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws