Recensie 'Oei, ik groei!'

De voorspelbare komedie is niets meer dan de zoveelste opvoedfilm

Recensie 'Oei, ik groei!'

Netflix sloeg eerder al flink de plank mis met Nederlandse producties op de streamingdienst. Het houdt ze niet tegen, want met Oei, ik groei! (2023) is daar een nieuwe komedie van Nederlandse bodem bijgekomen. Heeft Netflix hiermee dan wél goud in handen of zal het succes van de film maar weinig indruk maken?

Opvoedboek

De heilige graal onder babyboeken ligt al jaren in de kast van menig moeder of vader. Het is daarom niet geheel verrassend dat Netflix wel brood zag in het boek Oei, ik groei! en daarmee aan de haal is gegaan. Een aardige film maken van een opvoedboek blijkt nog best lastig.

Verschillende verhaallijnen

Netflix probeert het boek een gezicht te geven met de verhaallijnen van drie jonge stellen die worstelen met de opvoeding van hun jonge spruit. Zo zien we Anne (Sallie Harmsen) en Barry (Soy Kroon) die maar moeite hebben met de juiste regelmaat vinden - zowel met hun pasgeboren dochtertje als hun eigen relatie. Een lesbisch stel (gespeeld door Katja Schuurman en Sarah Chronis) probeert hun kinderen te beschermen wanneer de roekeloze donorvader Kaj (Louis Talpe) ook een band met zijn kids wil en we volgen Ilse (Yolanthe Cabau) en haar man (Iliass Ojja), die hun pasgeboren zoontje zowel met de Nederlandse als de Marokkaanse cultuur willen grootbrengen.

Voorspelbaar en vol clichés

Omdat een verhaal over baby's en opvoeden niet helemaal origineel is, is het jammer dat Netflix de inspiratie niet op een andere manier heeft gebruikt. Oei, ik groei! staat bol van de clichés en dat gaat na een half uur al vervelen. Het voorspelbare verhaal biedt maar weinig nieuws en is daarmee niets meer dan de zoveelste opvoedfilm.

Teleurstelling

Het helpt dan ook niet mee dat zowat alle Nederlandse acteurs weer bij elkaar zijn geraapt voor de Netflix Original. Ook Yolanthe Cabau verbindt zich met Oei, ik groei! weer aan Netflix en dat laat zien dat de streamingdienst niets heeft geleerd van de geflopte Just Say Yes (2021). Door het slechte spel met de getalenteerde acteur Iliass Ojja (Taxi uit Mocro Maffia (2018– )) blijft de verhaallijn niet bij en dat is zonde voor een invalshoek die interessanter is dan alle andere verhaallijnen bij elkaar.

Geen conflict

Desondanks is het fijn dat de verschillende gebeurtenissen in snel tempo worden afgewisseld. Het is ook een positieve ontwikkeling dat ieder stel een andere achtergrond heeft waardoor Oei, ik groei! enigszins als vermakelijk is te beschouwen. Daarentegen mist er overduidelijk een gestructureerde opbouw en is conflict ver te zoeken.

Duurt te lang

Daardoor is het zogenaamde hoogtepunt van de Netflix-film eigenlijk alleen maar lachwekkend. Het einde voelt gehaast omdat de makers overduidelijk de prioriteit gaven aan herkenbare situaties. Een slechte keuze, want daardoor voelt de film van 110 minuten een stuk te lang en komt de climax vrijwel uit het niets.

Niets meer dan de gemiddelde Nederlandse film

Voor wie geen probleem heeft met bijna twee uur gekrijs, makkelijk vermaak en veel clichés is Oei, ik groei! een enigszins komische film om tussendoor aan te zetten. Je krijgt wat je gewend bent van de gemiddelde Nederlandse film en daar moet de kijker niet meer van verwachten.

1.5 / 5

Oei, ik groei! is nu te zien op:

Netflix

Trailer 'Oei, ik groei!'

Beeld: Still 'Oei, ik groei!' via Max Maloney / Netflix

Reacties

Deel dit artikel

Meer over:

Video on demand Films Netflix RecensiesOei, ik groei! (2023)

Meer recensies

Meer recensies

🔥 Meest gelezen

Meer populaire artikelen

Reacties


Meer film- en serienieuws

Nog meer nieuws