Recensie Les Misérables

Op de barricade


Michel van Dam
om 11:37

Denk bij de titel niet aan het boek, een verfilming of aan de musical. De schrijver van het boek wordt in de film wel genoemd en een citaat uit het beroemde boek uit 1862 zit aan het slot van de film. De film speelt af in Parijs maar concentreert zich op de banlieues.

Les Misérables

De film opent als we honderden, voornamelijk donkere jongens naar de stad zien trekken voor een belangrijke voetbalwedstrijd. Aan de dreigende muziek valt er al af te leiden dat er iets op stapel staat. Dat ieder moment de vlam in de pan kan slaan.

De nieuweling

Stéphane Ruiz (Damien Bonnard), een agent van het platteland komt om persoonlijke redenen in de hoofdstad werken in het team van de anti-criminaliteitsbrigade. Hij gaat samenwerken met Chris (Alexis Manenti) en Gwada (Djebril Zonga), twee ervaren maar roekeloze macho-agenten die zich ook nog stelselmatig schuldig maken aan seksisme, machtsmisbruik en corruptie. Stéphane wordt steevast ”De Vetkuif” genoemd door Chris en het is duidelijk dat de samenwerking nog niet echt soepel verloopt.

Als ze door de wijken van Les Bosquets in Montfermeil (een Parijse voorstad) rijden en zich overal even laten gelden vindt er plots een confrontatie plaats tussen de zigeuners van het neergestreken circus en de zelfbenoemde burgemeester in een van de wijken. Er blijkt een leeuwenwelpje gestolen te zijn. Door een “negertje”, zoals zij zelf zeggen. Op dat moment komen de drie agenten tussenbeide. Er wordt een compromis gesloten en de agenten gaan op zoek naar de jonge dader. Zodra de jongen, genaamd Issa in het vizier is denken ze hem snel te kunnen oppakken om de zaak te schikken. Maar de vele jongeren keren zich tegen de drie agenten en het loopt volledig uit de hand. In een vlaag van paniek schiet Gwada de jonge Issa met een rubberkogel neer. Een drone boven hen is de stille getuige die alles gefilmd heeft. In een poging het stil te houden beginnen ze een klopjacht op de drone en zijn jonge bestuurder. Hiermee is het startschot gegeven voor een explosieve situatie.

Nagelbijtende spanning

Regisseur Ladj Ly groeide zelf in Les Bosquets op en kent de straat goed. En ook hijzelf kwam met de politie in aanraking. Ly laat in deze film de sociale thema's die ook in de roman van Hugo zitten op een intense en authentieke wijze zien. Het tempo is hoog, de montage is snel en hij weet de spanning genadeloos op te bouwen. Wat dat betreft doet de film denken aan La haine (1995) van Mathieu Kassovitz. Het acteerwerk is van een hoog niveau, met name dat van de jonge hoofdrolspelers in dit verhaal.

Ly maakte in 2017 eerder een korte film onder dezelfde titel. Die film was geïnspireerd door een politieblunder die de politie ook onder de pet wilde houden.

Het einde van de film is even spannend als gewaagd. Na het slotstuk rolt het citaat van Hugo over het scherm. “Er zijn geen slechte planten, geen slechte mensen, enkel slechte kwekers.” Hiermee wil Ly een belangrijke boodschap afgeven in een tijdperk van sociale ongelijkheid, racisme en onverdraagzaamheid.

Les Misérables won de speciale Juryprijs in Cannes en is een film die je gezien moet hebben.

4 / 5

Trailer Les Misérables


Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

FahimFahim (2019)
29 juli 2020
AvaAva (2020)
29 juli 2020

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Michel van Dam


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Michel van Dam.

FahimFahim (2019)
29 juli 2020
The GentlemenThe Gentlemen (2019)
19 februari 2020
Little WomenLittle Women (2019)
3 februari 2020
Marriage StoryMarriage Story (2019)
26 november 2019
CountdownCountdown (2019)
23 oktober 2019

Bekijk alle recensies van Michel van Dam

Les Misérables (2019)

Les Misérables

IMDb-score7.6 / 10
GenreDrama Misdaad
Speelduur105 minuten
Kijkwijzer
Kijkwijzer 16Kijkwijzer gKijkwijzer gt

LandFrankrijk
RegisseurLadj Ly
Acteurs Damien Bonnard
Alexis Manenti
Djebril Zonga
Bioscoop 20 februari 2020
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Films op tv de komende dagen