Chinaman

Recensie The Foreigner


Michel van Dam
om 09:51

The Foreigner is gebaseerd op het boek The Chinaman van schrijver Stephen Leather. De regie is in handen van Martin Campbell, die de meesten zullen kennen van de Bond-films Golden Eye en Casino Royale. De film opende in september dit jaar in China waar het een behoorlijke hit was en in oktober in de Verenigde Staten en bracht al meer dan 113 miljoen dollar in het laatje. Gaat de film het in Europa ook zo goed doen of moeten we de verwachtingen bijstellen?

The Foreigner

Aanslag

We volgen Quan Ngoc Minh (Jackie Chan), een Chinees (en een Vietnam-veteraan) die een Oosters restaurant in Londen runt. Wanneer zijn enige dochter Fan (Katie Leung) bij een terroristische bomaanslag om het leven komt, breekt hij en wil koste wat kost de daders vinden. Het wordt al snel duidelijk dat een groepering die zichzelf The Authentic IRA noemt, achter de aanslag zit. Als blijkt dat Scotland Yard (het hoofdbureau van Londen) niet echt stappen maakt met het onderzoek, besluit Minh zelf op onderzoek uit te gaan en voor gerechtigheid te zorgen. Hierbij stuit hij op het Britse parlementslid Liam Hennessy (Pierce Brosnan) die zelf een dubieus verleden met de IRA blijkt te hebben. Dan begint een kat-en-muisspel tussen de twee mannen.

Overtuigend

Wat vooral opvalt is dat Chan hier een opvallend serieuze rol speelt en dat dat hem ook nog eens goed afgaat. In zijn rol als de radeloze, maar door wraak gedreven vader overtuigt hij volledig. En dat voor een acteur die we toch vooral kennen van komische actiefilms als Rush Hour en Shanghai Knights. Brosnan daarentegen zien we in een rol zoals hij die al zo vaak gespeeld heeft. Dat doet hij overigens wel overtuigend en op zijn spel is verder niets af te dingen. Het enige verschil zit hem in de taal. In deze film spreekt hij het Iers. Als echte Ier een koud kunstje natuurlijk, maar het is wel leuk om hem een keer in die taal te horen spreken.

No-nonsense

The Foreigner is een action-packed thriller met een opvallend politieke intrige. De film kent talrijke, soms behoorlijk harde actiescènes en bouwt zorgvuldig op naar de climax. Het script met al zijn politieke spelletjes en een enkele twist, is niet geheel waterdicht maar door het sterke spel van met name Chan en Brosnan, en de overtuigende actie en spanning weet het de kijker uiteindelijk wel tot het eind te boeien. Wie het werk van Campbell een beetje kent zal misschien onwillekeurig gelijkenissen zien met zijn miniserie Edge of Darkness uit 1985. Ook hier speelde de schimmige wereld van de politiek een grote rol.

Subtiel

Wat misschien wel als zwakte in de film gezien kan worden is het gebrek aan subtiliteit jegens het geweld en met name de vergelding van Minh naar Hennessy toe. Op zich is nog wel te begrijpen dat we met een gebroken man te maken hebben die niets meer te verliezen heeft na de dood van zijn dochter, maar niet dat hij dan zelf gebruik maakt van explosieven als die waar zijn dochter door om het leven kwam. Ondanks dat is het een spannende, politieke thriller met veel actie en een solide verhaal.

3.5 / 5

Reacties


Nieuwste recensies


Dit zijn de nieuwste filmrecensies geschreven door onze recensenten.

Becoming AstridBecoming Astrid (2018)
28 november 2018
Beautiful BoyBeautiful Boy (2018)
28 november 2018
Robin HoodRobin Hood (2018)
21 november 2018
WidowsWidows (2018)
21 november 2018

Meer nieuwe recensies

Meer recensies van Michel van Dam


Hieronder vind je meer recensies die geschreven zijn door Michel van Dam.

Bekijk alle recensies van Michel van Dam

The Foreigner (2017)

The Foreigner

IMDb-score7.0 / 10
GenreActie Thriller
Speelduur114 minuten
Kijkwijzer Kijkwijzer 16 Kijkwijzer g

LandVerenigd Koninkrijk / China / Verenigde Staten
RegisseurMartin Campbell
Acteurs Jackie Chan
Pierce Brosnan
Charlie Murphy
Bioscoop 2 november 2017
Trailer (groot formaat)
Meer filminformatie

Recensie-archief

Nieuwste recensies

Kerstfilms en -series

Kerstfilms

Het is bijna Kerstmis, dus er zijn weer veel kerstfilms en goede series te zien. Bekijk hier wat er te zien is:

Laatste recensies

Lees meer recensies…

Nieuw: series op FilmVandaag

Nieuw: series op FilmVandaag Vanaf nu kun je hier ook alles over je favoriete series vinden! Lees meer of bekijk de top 100 series.

Films op tv de komende dagen